Olej z nasion czarnuszki (Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil)

Roślina zwana inaczej „czarnym kminkiem”, znana i ceniona od starożytności. Nasiona czarnuszki to skarbnica ponad 100 związków aktywnych wykazujących szereg właściwości. Wytłaczany z nasion olej stanowi cenny surowiec kosmetyczny. Polecany szczególnie do pielęgnacji cery mieszanej, tłustej, trądzikowej i zanieczyszczonej. Olej ten zawiera dużą ilość niezbędnych dla funkcjonowania organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C i E, biotyny, steroli i mikroelementów. Dzięki temu efektywnie wspomaga gojenie zmian skórnych, zapobiega powstawaniu blizn lub redukuje już powstałe. Łagodzi zaczerwienienia oraz zmniejsza przebarwienia skórne. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe.