Olejek eteryczny z drzewa różanego


INCI: Aniba Rosaeodora (Rosewood) Oil

Olejek eteryczny z drzewa różanego – jest jednym z najcenniejszych na rynku. Z uwagi na funkcje redukujące zmarszczki polecany szczególnie do pielęgnacji cery dojrzałej, przedwcześnie starzejącej się. Uelastycznia i wygładza naskórek, wykazuje działanie delikatnie liftingujące, proregeneracyjne. Olejek zmiękcza naskórek, wygładza, łagodzi podrażnienia, eliminuje pękanie i łuszczenie. Wspomaga pielęgnację skóry suchej, wrażliwej i alergicznej. Niezwykle skuteczny w leczeniu alergicznego zapalenia skóry, trądziku różowatego, zmian skórnych o podłożu bakteryjnym i wirusowym.

Olejek eteryczny pozyskiwany w procesie destylacji z drewna drzewa różanego. Jest szeroko stosowany w perfumerii w kompozycjach damskich i męskich ze względu na piękną egzotyczną kwiatową i świeżą nutę przypominającą nieco zapach róży.Główne związki chemiczne wchodzące w jego skład to: a-pinene, camphen, geraniol, neral, geranial, myrcene, limonene, 1,8-cineole, linalool, benzaldehyde, linalool oxides, a-terpineol. W kosmetyce dzięki właściwościom stymulowania tkanek skórnych wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszczkowych, anti-agingowych. Duża zawartość linalolu (ponad 80%) sprawia, że olejek posiada działanie przeciwzmarszczkowe. Uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek. Olejek drzewa różanego ma działanie relaksujące i poprawiające nastrój. Polecany w stanach wyczerpania fizycznego i apatii. Łagodzi bóle głowy spowodowane napięciem i przemęczeniem.