Olejek eteryczny z róży damasceńskiej (Rosa Damascena Flower Oil)

Pozyskiwany jest przez destylację ręcznie zbieranych kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena) uprawianej w słynnej Dolinie Róż w Kazanłyku w Bułgarii. Z dwóch do pięciu ton zebranych kwiatów destyluje się 1 kg olejku eterycznego. Od ponad 330 lat Róża damasceńska uprawiana jest w tym rejonie. Uważa się, że Dolina Róż posiada unikalne, wyjątkowe warunki (strukturę gleby, wilgotność powietrza, zachmurzenie i opady deszczu) do uzyskania najwyższej jakości olejku różanego. Róże zbierane są w ściśle określonej porze, od wschodu słońca do ok. 10.00-11.00 godziny ponieważ wtedy kwiaty mają największe stężenie olejków.

W perfumerii zapach ten jest wzorcem zapachu kwiatowego. Naturalny olejek zawiera kilkaset składników – w tym alkohole, estry, aldehydy, acetale, terpeny i wiele innych, które składają się na jego bukiet zapachowy. Kwiatowy charakter nadają temu olejkowi główne składniki: alkohol beta-fenyloetylowy, geraniol i damascenon. Pomimo niezwykłego postępu w dziedzinie substancji zapachowych nie sposób odtworzyć prawdziwego zapachu olejku różanego z syntetycznych składników. Nie można też zastąpić olejku Rosa damascena innymi olejkami różanymi spośród ponad 200 odmian tej rośliny.