Węgiel aktywny (Activated Charcoal)

Dzięki swojej strukturze idealnie radzi sobie z przyciąganiem i wchłanianiem toksyn, zanieczyszczeń ze skóry, nadmiaru sebum, czy też zrogowaciałego naskórka. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, rozjaśniające i kojące. Z uwagi na swoje właściwości stosowany jest w produktach do oczyszczania i pielęgnacji głównie cer tłustych, mieszanych i trądzikowych. Pomaga zwalczyć zaskórniki, złagodzi zmiany zapalne na skórze, oczyści ją i odświeży. Eliminuje także przykre zapachy. Węgiel aktywny jest w 100% naturalnym surowcem kosmetycznym, bardzo łagodnym dla skóry, nie powoduje podrażnień i nie narusza jej bariery ochronnej. Dodatkowo stymuluje wzrost komórek pozostawiając skórę wzmocnioną i wygładzoną. W wielu konwencjonalnych kosmetykach występuje tylko czarny pigment (INCI: Carbon Black / CI 77268) i w zasadzie poza funkcją barwiącą nie wykazuje takich właściwości, jak rzeczywisty węgiel aktywny.