INCI: Betulin
Betulina
Czym jest wyciąg z kory brzozy?
Brzoza biała (INCI: Betula Alba) to najbardziej rozpowszechnione drzewo w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Posiada charakterystyczną sylwetkę o ażurowej koronie i wyróżniającą białą korę. Kolor ten brzoza zawdzięcza betulinie, substancji o wielokierunkowym, dobroczynnym działaniu. Brzoza jest jedną z ważniejszych roślin leczniczych: sok z brzozy (oskoła) jest znany ze swych właściwości dietetyczno-leczniczych, napary z liści są pomocne przy schorzeniach nerek, a z drewna i kory pozyskuje się dziegieć, naturalny preparat, skuteczny w przypadku wielu schorzeń skórnych.
Ekstrakt z kory brzozy to mieszanina betuliny (>95%), kwasu betulinowego oraz lupeolu. Zawiera ponadto kwas oleanolowy, kwasy fenolowe (chlorogenowy, kawowy) oraz skondensowane katechiny. Betulina należy do grupy triterpenów, jest jedną z pierwszych substancji wyodrębnionych z materiału roślinnego. Największe jej ilości znajdują się w zewnętrznej warstwie kory białych gatunków brzóz. Zawartość betuliny w korze brzozy może wahać się od 20 do 30% i jest ona zlokalizowana w postaci krystalicznych skupisk w warstwie korowej, w dużych cienkościennych komórkach powstających na wiosnę. To od obecności betuliny pochodzi białe zabarwienie tych drzew.
Jakie zastosowanie ma ekstrakt z kory brzozy?
Związki chemiczne występujące w ekstrakcie z kory brzozowej (betulina, kwas betulinowy i lupeol) wykazują wiele interesujących właściwości farmakologicznych, są także cennymi surowcami kosmetycznymi. Istotne jest, że betulina i kwas betulinowy nie wykazują toksyczności do stężenia 500 mg/kg masy ciała, natomiast lupeol nie daje efektów ubocznych po podaniu (per os) dawki 2000 mg/kg.
BIBLIOGRAFIA: