Logowanie

Nie masz konta?

kosmetyczne właściwości warzyw i owoców

Kosmetyczne właściwości warzyw i owoców – TOP 7

Warzywa i owoce mają niesamowite właściwości, szczególnie te sezonowe, zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Wykorzystujemy je najczęściej podczas przygotowywania potraw, ale także mogą być naturalnymi kosmetykami. Dawniej warzywa i owoce były bardzo popularnymi produktami stosowanymi w celach kosmetycznych przez nasze babcie, to właśnie one stosowały do pielęgnacji twarzy i ciała to, co rosło w ogródkach i sadach. Właściwie już w czasach starożytnych wykorzystywano w pielęgnacji zioła, owoce i warzywa, tworzono z nich oleje, maseczki, a nawet kremy. Od niedawna ekstrakty z owoców i warzyw możemy, znaleźć niemalże w większości produktów pielęgnacyjnych do twarzy i ciała. Ich niezwykłość polega na tym, że są bogactwem drogocennych składników, które odżywiają i regenerują skórę. W ostatnich latach widoczny jest wzrost świadomości społecznej, dlatego też stajemy się coraz bardziej ekologiczni i wybieramy produkty o naturalnym składzie z certyfikatami. Kupując kosmetyki, zawsze zwracajmy uwagę na skład, gdyż nadal wielu producentów wychwala swoje produkty, pokazując na opakowaniach, że są ekologiczne i zawierają naturalne surowce oraz ekstrakty z owoców, a w rzeczywistości nie mają nic wspólnego z naturą, jednie pięknie pachną owocami, ponieważ są perfumowane.

Właściwości kosmetyczne warzyw i owoców

To naturalne źródło witamin i minerałów, mają silne właściwości przeciwutleniające, regenerujące oraz odżywcze. Najpopularniejsze owoce i warzywa, które do dziś używamy w kuchni, także dla nas mogą stać się produktami do wyrobu własnych, domowych maseczek i peelingów. Lato to szczególna pora roku, kiedy natura obdarza nas różnymi darami. Należy to wykorzystać i spróbować zrobić warzywny lub owocowy kosmetyk.

Warzywa

Wiele osób nie przepada za zapachem cebuli, jednak jest ona warzywem bardzo cenionym w kosmetyce, ma niezwykłe właściwości lecznicze i antybakteryjne, zwalcza trądzik, poprawia koloryt cery, oczyszcza i regeneruje skórę. Cebula zawiera antyoksydanty oraz spore ilości witaminy C, dzięki temu ma również właściwości odmładzające i regenerujące skórę. Stosowana jest także w produktach aptecznych jako środek do leczenia blizn i rozstępów.
Maseczka z cebuli na trądzik: cebulę obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy ją około kwadransu, po tym czasie wyjmujemy ją z wody i czekamy, aż wystygnie. Następnie cebulę rozgniatamy lub blendujemy na gładką papkę, dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i kilka kropel soku z cytryny. Wszystko mieszamy i nakładamy na twarz na 15 minut w formie maseczki. Po tym czasie wszystko ściągamy z twarzy za pomocą ręczników papierowych i przemywamy twarz wodą. Maseczkę stosujemy regularnie, najlepiej trzy razy w tygodniu.

Ogórek jest bogaty w sole mineralne, witaminy z grupy: A, B, C i E, oraz kwasy organiczne. Na skórę działa nawilżająco, łagodząco i zmiękczająco, świetnie sprawdza się u osób z cerą mieszaną i tłustą. W warunkach domowych możemy, przygotować tonik do twarzy z ogórka. Do jego wykonania wystarczy nam jeden ogórek średniej wielkości, który obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, startego ogórka należy przełożyć na gazę, a następnie wycisnąć z niego sok. Sok z ogórka przelewamy do buteleczki, trzymamy w lodówce – dzięki temu przez 3 dni możemy stosować go jako tonik do przemywania twarzy. Wyciąg z ogórka ma właściwości odświeżające i nawilżające oraz łagodzi podrażnienia.

Marchew to warzywo bogate w składniki mineralne, witaminy oraz źródło kwasu foliowego i błonnika. Beta-karoten zawarty w marchwi poprawia kolor naszej skóry oraz ma działanie antyoksydacyjne. Marchew działa przeciwstarzeniowo, świetnie uelastycznia skórę, nawilża ją i regeneruje, a także reguluje wydzielanie sebum, dlatego też sprawdzi się w pielęgnacji cery normalnej, mieszanej oraz tłustej. Z marchewki można przygotować także maseczkę nawilżającą, wystarczy zetrzeć dwie marchewki na tarce lub zblendować, do tego dodać jedną łyżeczkę miodu, jedną łyżkę oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maseczkę nakładać na twarz na ok. 15 minut, po tym czasie zmyć letnią wodą, można ją stosować raz w tygodniu.

Pomidory są bogate w witaminę A, C, E, dzięki czemu doskonale dotlenią i odżywią skórę. Dodatkowo będą chronić przed powstawaniem zmarszczek i promieniowaniem UV. Pomidory mają również działanie rozjaśniające, wygładzające oraz oczyszczające, dlatego warto przemywać skórę plastrem pomidora codziennie rano i wieczorem.

Owoce

W okresie letnim truskawki są jednymi z najpopularniejszych owoców, które nie tylko świetnie smakują, ale także coraz częściej wykorzystywane są w kosmetykach. Truskawki mają więcej witaminy C niż cytryny, dlatego rozjaśniają cerę, a dzięki witaminie A opóźniają proces starzenia się skóry i odżywiają cerę. Zawierają kwas salicylowy, dzięki temu łagodzą stany zapalne związane z trądzikiem oraz działają jak łagodny peeling złuszczający.
Truskawkowa maseczka nawilżająca: kilka dojrzałych truskawek rozgnieść na papkę, dodać 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę oleju kokosowego, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Nałożyć na 20 minut, po tym czasie zmyć letnią wodą. Maseczka odżywia, nawilża, rozjaśnia i przywraca blask zmęczonej cerze.

Malina jest doskonała dla osób z cerą naczyniową, ponieważ wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega ich pękaniu, ponadto dzięki zawartości wielu składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, magnez, wapń czy potas ma działanie odżywiające i regenerujące. Maliny zawierają dużo witaminy C, która rozjaśnia skórę, dodatkowo łagodzi stany zapalne i ogranicza nadmierne wydzielanie sebum.
Peeling malinowy: pół szklanki malin blendujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy 4 łyżeczki cukru i łyżeczkę oleju ze słodkich migdałów lub innego oleju np. kokosowego, nakładamy maseczkę na 5 minut i po tym czasie wykonujemy peeling okrężnymi ruchami palców. Następnie zmywamy ciepłą wodą, twarz przemywamy hydrolatem i nakładamy ulubiony krem.

Jabłka są najpopularniejszym owocem w naszym kraju, z radością zbiera je się w sadach i używa w polskiej kuchni. Już w czasach starożytnych jabłka stały się symbolem urodzaju, zdrowia oraz długowieczności. Z jabłek pozyskuje się naturalną substancję powierzchniowo czynną o właściwościach myjących, która nie niszczy bariery lipidowej naskórka. Jest ona stosowana w mydłach, szamponach oraz żelach do kąpieli. Jabłka zwierają kwasy owocowe AHA, mające właściwości regenerujące, przeciwzmarszczkowe a także wybielające. Z pestek jabłek wytwarzany jest olej, który łatwo się wchłania, zmiękcza i nawilża skórę oraz chroni ją przed czynnikami zewnętrznymi. Olej z pestek jabłek polecany jest do każdego rodzaju skóry, szczególnie dla cery suchej, zmęczonej i trądzikowej.
Maseczka jabłkowa matująca: jedno białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do jednego startego jabłka na drobnych oczkach, wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy na około 20 minut na twarz oraz dekolt, po tym czasie zmywamy letnią wodą. Maseczkę można stosować raz w tygodniu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Odbierz prezent

Używamy plików cookies w celu świadczenia usług. Przeglądając stronę internetową, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies. Więcej informacji.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close