📦 Dostawa już od 8,99 zł
📦 Dostawa już od 8,99 zł
Promocje
Menu
Produkty
Szukaj

INCI: Cholesterol 

Cholesterol Związek z grupy steroli, rozpuszczalny w tłuszczach. Cholesterol wraz z kwasami tłuszczowymi i ceramidami tworzy tzw. cement międzykomórkowy, czyli barierę wodno-lipidową naskórka. Cholesterol występuje także w ludzkim sebum. W przemyśle kosmetycznym pozyskiwany jest najczęściej z lanoliny zwierzęcej. Składnik wykorzystywany w produktach do skóry suchej, wrażliwej, naczynkowej, atopowej.

  •       emulgator emulsji
  •       emolient tzw. tłusty
  •       tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry i włosów (pośrednie działanie nawilżające)
  •       składnik ochronny
  •       zmiękcza i wygładza skórę lub włosy
  •       nadaje połysk
Scroll to Top