INCI: Theobroma Cacao Seed Butter
Masło kakaowe (Theobroma Cacao Seed Butter)
Uzyskuje się przez wytłoczenie tłuszczu z nasion kakaowca. Jest twarde, kruche, o charakterystycznym, przyjemnym kakaowym zapachu. Topi się pod wpływem ciepła ciała. Obecne w maśle kwasy tłuszczowe są niemal identyczne z tymi znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka, dlatego jest ono doskonale wchłaniane i tolerowane przez skórę. Zawiera ponadto witaminy, mikroelementy, takie jak potas, magnez, wapno i żelazo, a także antyoksydanty neutralizujące działanie wolnych rodników.
Właściwości masła:
- pomaga w zredukowaniu rozstępów oraz rozjaśnieniu blizn,
- jest bardzo skutecznym emolientem, wykazuje działanie natłuszczające, nawilżające oraz ochraniające,
- zawarte w nim witaminy i minerały odżywiają i regenerują skórę, nadają jej gładkość,
- może być stosowane do opalania, pozwala osiągnąć ładny, zdrowy koloryt cery,
- likwiduje stany zapalne skóry, przyspiesza procesy gojenia się uszkodzeń i oparzeń,
- ma właściwości odmładzające i chroni skórę przed powstawaniem zmarszczek.